13. júla 2011

Koľko stojí svadba na Slovensku? Nie viac ako päť tisíc eur, prezradili ste nám

V ankete, ktorá prebehla na stránke MojaSvadba.sk, ste odpovedali na otázku, koľko plánujete minúť / koľko ste minuli na svadbu. Takmer osemdesiat percent slovenských svadieb stojí menej ako 5000 eur. Najčastejšie sa účet za svadbu pohybuje medzi 3000-4000€.

Koľko stojí slovenská svadba? Podľa odhadov, ktoré kolovali v slovenských médiách, sa svadba vyšplhá aj na 8000 eur. Realita je však oveľa viac pri zemi
- najčastejším účtom za svadbu býva tri až štyri tisíc eur.

Podľa ankety, na ktorú začiatkom februára odpovedalo viac ako tisíc z vás vyplýva, že horným finančným stropom pre väčšinu slovenských párov je 5000 eur za svadbu. Do tejto sumy zorganizuje svadbu takmer 80% z vás.

Typy svadieb podľa rozpočtu

Jednoduchá. Každá siedma nevesta na Slovensku preferuje jednoduchú svadbu, ktorá sa dá zabezpečiť do 2000 eur. Štyri percentá párov dokonca na svadbu minú menej ako 1000 eur.

Rozumná. Zlatý stred, ktorý vyhovuje väčšine slovenských neviest. Najčastejšie sa účet za svadbu pohybuje medzi 3-4 tisícmi, takúto svadbu má každý štvrtý pár. Do 5000 eur sa zmestí väčšina slovenských svadieb, takmer 80%.

Luxusná. Dvanásť percent Slovákov si deň D užije naozaj luxusne, do svadby investujú viac ako 6000 eur. Svadieb nad 5000 eur je dokonca 22%.


Slovensko má viac luxusných svadieb ako Česi

Keďže portál MojaSvadba.sk pôsobí aj v iných krajinách Európy, môžeme si výdavky na svadbu porovnať aj medzinárodne.

Už pri prvom pohľade na české čísla padne do očí jeden výrazný rozdiel - na Slovensku máme dvakrát viac luxusných svadieb ako v susednej Českej republike. Na 100 svadieb je v Čechách 7 extra luxusných - drahších ako 150 000 korún. Na Slovensku sa nad ekvivalentných 6000 eur vyšplhá až 12 svadieb zo 100.

Veľké rozdiely sú medzi západnou Európou a Slovenskom. Kým priemerná svadba u nás stojí okolo štyroch tisíc, Nemci zaplatia v priemere za svadbu až osemtisíc eur.

Aký je váš názor?

Hovoria tieto čísla pravdu, alebo máte iné skúsenosti? Do ceny za svadbu sme nerátali svadobnú cestu.

Asmira team